Vlado Šlajmer (1895 - 1976)

Vlado Šlajmer (1895 - 1976)

Univ. dipl. ing. gradbeništa, solastnik gradbenega podjetja Jelenc & Šlajmer ter predsednik Rotary kluba Maribor v letih 1932/33 in 1939/40.

Vlado Šlajmer se je rodil 8. septembra 1895 v Ljubljani, v hiši, ki je danes Ortopedska klinika. Gimnazijo je končal v Ljubljani ter se vpisal na gradbeno fakulteto v Gradcu. Študij je prekinil leta 1917, ko je bil mobiliziran. Po koncu vojne je študij nadaljeval in diplomiral v Brnu, saj si je kot mnogi drugi slovenski študenti raje izbral slovansko univerzo, kot upor proti germanizaciji. 

Po diplomi se je preselil v Maribor z željo, da ga spremeni v sodobno slovensko mesto. S tem razlogom se je vključil v več slovenskih narodnostnih in strokovnih društev. Med drugim je bil vnet pripadnik Sokolstva, član Planinskega društva, predsednik mariborske sekcije Društva za ceste v Ljubljani, predsednik Tujsko-prometne zveze in predsednik Rotary kluba med leti 1932/33 in 1939/40. 

Z arhitektom Jožetom Jelencem sta leta 1926 ustanovila gradbeno podjetje "inž. arh. Jelenc & inž. Šlajmer", ki je bilo eno največjih mariborskih gradbenih podjetij med obema svetovnima vojnama. Podjetje je sodelovalo pri številnih velikih gradbenih projektih, kot so Vurnikova delavska kolonija, letno kopališče na Mariborskem otoku, kanaliziranje Meljskega predmestja, pravoslavna cerkev sv. Lazarja, šolsko poslopje v Žolgarjevi ulici itd. Podjetje je izvedlo tudi večino gradbenih del za podjetje Hutter, tako v tovarni, kot zasebno vilo družine Hutter ob parku.

Ob začetku druge svetovne vojne je bil Šlajmer kot rezervni oficir vpoklican v jugoslovansko vojsko. Po razpadu je bil zajet in zaprt v Meljski vojašnici, nato pa je bil z družino izgnan v Srbijo, kjer je živel dve leti. Po vojni se je vrnil v Maribor in takoj začel pomagati pri obnovi poškodovanih stavb. Njegovo premoženje, tako kot tudi podjetje Jelenc & Šlajmer, je bil nacionalizirano.

Za tem je nekaj časa delal v novoustanovljenem podjetju Konstruktor, kasneje pa je deloval na področju stanovanjske politike, kjer se je divje upiral siromašenju stanovanjske kulture. Za svoje delo je prejel medaljo dela z zlatim vencem ter častno članstvo Zveze IT v Mariboru.

Umrl je v februarju leta 1976 in je pokopan na pokopališču Pobrežje v Mariboru.

VIRI: 

  • https://sl.wikipedia.org/wiki/Vladimir_%C5%A0lajmer
  • http://www.drustvo-dgitmb.si/podatki/INFORMATOR%202018.pdf
  • Hribernik, B. (2006). Prvi Rotary klub na Slovenskem. Slike in dokumenti Rotary kluba Maribor iz obdobja 1930 -1941. Maribor: SPEM Komunikacijska skupina.
  • https://mariborinfo.com/novica/lokalno/mariborski-gradbenik-in-dobrotnik-ki-je-s-hutterjem-spremenil-maribor/164284
Add to
ARtour mobile

Create Your own guide and enjoy our free mobile app with following features:

  • Offline mode
  • Augmented Reality mode
  • Dynamic maps with navigation
  • Adding your own points
  • Audio guide
  • See all features