Dr. Franc Stamol (1887 - 1953)

Dr. Franc Stamol (1887 - 1953)

Zobozdravnik in predsednik Rotary kluba Maribor v letih 1938/39.

Dr. Franc Stamol je bil rojen 2. maja 1887 v kraju Šibenek pri Celju. Študiral je v Gradcu in bil nato ob izbruhu prve svetovne vojne mobiliziran in kot zdravnik poslan na Karpate.

Po končani vojni je kot vojaški zdravnik živel v mariborski Kadetnici, kjer si je uredil zobozdravstveno ordinacijo, katero je kasneje preselil v Mariborski dvor. Leta 1931 si je pri gradbenem podjetju inž. arh. Jelenc & inž. Šlajmer dal zgraditi 3-nadstropno stavbo z zobozdravstveno ordinacijo in zasebno garsonjero na Trgu Kralja Petra (današnji Trg revolucije).

Dr. Stamol je bil izredno izobražen in razgledan človek. Obvladal je nemško stenografijo in bil član številnih kulturnih ustanov. Med drugim je bil eden prvih predsednikov 1. SSK Maribor (1. Slovenski sportni klub, ustanovljen leta 1919). Kot član Rotary kluba Maribor je pred vojno skrbel za družabno življenje v Mariboru in bil nasploh zelo ugleden in spoštovan član mesta. 

Leta 1941 so Nemci napadli Jugoslavijo in dr. Stamol je bil interniral v zbirni logor Rajhneburg. Tam ostal vse do svojega odhoda v Sisak. Leta 1942 se je poročil z znano mariborsko trgovko Zlato Brišnik, ki je bila pred tem izseljena v Sarajevo. Leta 1945 sta se zakonca s hčerko vrnila v razrušeni Maribor in obnovila svoj od bombardiranja poškodovani dom na Trgu rdeče armade (prej Trg Kralja Petra).

Dr. Franc Stamol je umrl za posledicami možganske kapi, star komaj 66 let.

VIR:

  • Hribernik, B. (2006). Prvi Rotary klub na Slovenskem. Slike in dokumenti Rotary kluba Maribor iz obdobja 1930 -1941. Maribor: SPEM Komunikacijska skupina.
Add to
ARtour mobile

Create Your own guide and enjoy our free mobile app with following features:

  • Offline mode
  • Augmented Reality mode
  • Dynamic maps with navigation
  • Adding your own points
  • Audio guide
  • See all features