Emil Chr. Hansen (1842-1909) forskede i ølgær og var i en menneskealder tilknyttet Carlsberg-laboratoriet. Brygger Carl Jacobsen donerede det særprægede gravmæle - en sarkofag.
Hør mere om bl.a. gravstenen her (1:39) - eller læs selv:
Det er et stort, flot gravsted, som Emil Chr. Hansen og hustru har fået. Han var gæringsfysiolog og i en menneskealder tilknyttet Carlsberg, hvor hans banebrydende forskning i gærsvampe bl.a. resulterede i en rendyrkning af ølgæren, så den ellers ødelæggende ølsyge kunne undgås. Ølgæren blev kaldt Saccharomyces carlsbergensis, og den blev i overensstemmelse med Carlsberg-laboratoriets statutter ikke patenteret, men derimod stillet frit til rådighed for alle, der måtte have interesse i at bruge den. Og det var der mange, der havde. Den dag i dag indgår gæren i pilsnerproduktion verden over.
Emil Chr. Hansens gravminde er en kiste af sten – en såkaldt sarkofag. Sarkofag er et græsk ord, der egentlig betyder ’kødædende’. Det kommer af, at grækerne i oldtiden begravede deres døde i kister lavet af en særlig kalksten, som efter sigende kunne fortære et lig. Om det var tilfældet, er måske tvivlsomt, men det forklarer, hvorfor vi bruger så drabeligt et ord om stenkister på kirkegårde og i kapeller.
Emil Chr. Hansens sarkofag fungerer dog ikke som ligkiste. Både han og hans kone er begravet i jorden på helt almindelig vis. Ovenpå har man så sat sarkofagen som en altså kistelignende gravsten. Stenen er i øvrigt en kopi af en romersk sarkofag fra det 3. århundrede før Kristus, genskabt af arkitekt Carl Brummer og doneret af bryggeren Carl Jacobsen. Carl Jacobsen selv er begravet i krypten under Jesuskirken, som han lod bygge i 1880’erne, og hvor også Carlsbergs grundlægger, J.C. Jacobsens sarkofag befinder sig.