Spomenik Pobitim po 9.5.1945

Spomenik Pobitim po 9.5.1945

Spomenik je postavljen v spomin več kot 15.000 žrtvam, ki so bile pobite v Tezenskem gozdu maja leta 1945.

Žrtve pobojev
Maja 1945 so jugoslovanske oborožene sile v Tezenskem gozdu pri Mariboru pobile od 15.000 do 20.000 pripadnikov oboroženih sil nekdanje NDH in civilnih beguncev, večinoma hrvaške narodnosti, ki so bili ujeti pri poskusu umika v Avstrijo. Pokopani so bili v tri in pol kilometre dolgem protitankovskem jarku, ki je bil skozi Tezenski gozd izkopan med Dravo in cesto Celje - Maribor.

Postavitev spomenika
Na pobudo Mestne občine Maribor in hrvaškega konzulata je bil leta 1990, sočasno z otvoritvijo krematorija, na območju Parka spominov na pokopališču Dobrava postavljen spomenik Pobitim po 9.5.1945. Temelje za spomenik je postavilo podjetje Poštrak d.o.o., Gradsko zelenilo Čačak pa je spomenik izdelalo po zasnovi arhitekta Vlada Emeršiča.

Zasnova spomenika
Spomenik je zasnovan tako, da v svoji izraznosti združuje številne simbolne pomene in asociacije. Dvignjena težka črna kocka, ki "pritiska na zavest" ljudi, iz kocke izklesani križ kot "iztrgana" življenja tisočih žrtev. Granitne kocke na spomeniku in okoli njega simbilizirajo množico pobitih žrtev. Spomenik je zasnovan v merilu človeškega telesa (1,80 m). Ta mera se nato ponovi v vseh smereh črne kocke: "pokončno" (kot pri živih) in "leže" (kot pri mrtvih). Skladno z idejno zasnovo je večinski material spomenika granit, med drugim zaradi večnosti trajanja materiala.


Add to
ARtour mobile

Create Your own guide and enjoy our free mobile app with following features:

  • Offline mode
  • Augmented Reality mode
  • Dynamic maps with navigation
  • Adding your own points
  • Audio guide
  • See all features