Skuespiller Carl Schenstrøm ”Fyrtårnet” (1881-1942)

Skuespiller Carl Schenstrøm ”Fyrtårnet” (1881-1942)

Carl Schenstrøm filmdebuterede i 1909, og i løbet af 1910´erne var han med i mere end 70 film hos Nordisk Film, som dengang var et af de førende filmselskaber i verden. Det var dog først i 1920´erne og 1930´erne, at Carl Schenstrøm blev kendt, også uden for landets grænser, som en del af komikerparret Fyrtårnet & Bivognen (Fy & Bi), der ofte er blevet sammenlignet med Gøg og Gokke. Langt de fleste af de mange film om de to vagabonder er sort/hvide stumfilm.

Carl Schenstrøm boede i Københavns Nordvestkvarter, hvor Bispebjerg Kirkegård ligger. På huset på hjørnet, hvor Frederiksborgvej og Frederikssundsvej krydser hinanden, er der opsat en mindeplade, der fortæller, at her blev Carl Schenstrøm født.

Carl Schenstrøms gravsted ligger op ad det første krematorium på Bispebjerg Kirkegård. Krematoriet blev opført i 1906-08 og var i brug frem til 2003. Bygningen er tegnet af arkitekt Holger Jacobsen og vakte i samtiden stor opsigt ved sin ukonventionelle arkitektur, særligt den teglhængte kuppel.

Kremering og urnebegravelse er i dag den mest udbredte begravelsesform. Sådan har det ikke altid været. Da Foreningen for Ligbrænding i 1886 tog initiativ til at bygge det første krematorium i Danmark på Nyelandsvej på Frederiksberg, var det endnu slet ikke lovligt at foretage kremering. Det blev det først i 1892. Siden blev kendskabet til kremering udbredt i en sådan grad, at der relativt hurtigt måtte bygges et nyt og større krematorium. Det blev krematoriet på Bispebjerg Kirkegård.

I dag er det gamle krematorium skilt ud fra kirkegården og omdannet til kulturhuset Dansekapellet. Her bruges den smukke kuppelsal, der tidligere dannede rammen om bisættelser, nu til bl.a. danseundervisning, koncerter og babyrytmik.

Add to
ARtour mobile

Create Your own guide and enjoy our free mobile app with following features:

  • Offline mode
  • Augmented Reality mode
  • Dynamic maps with navigation
  • Adding your own points
  • Audio guide
  • See all features