Gravplads for 43 danske politifolk nedsat i et fælles anlæg med danske soldater og frihedskæmpere, der alle mistede livet i forbindelse med besættelsen.
Den 19. september 1944 opløste den tyske besættelsesmagt det danske politi og sendte store dele af korpset i tyske koncentrationslejre. De 1.967 deporterede politifolk udgør omkring en tredjedel af samtlige danskere, som blev sendt i koncentrationslejre, arbejdslejre og tugthuse i Tyskland. Lige inden krigens afslutning blev mange af politifolkene hentet hjem igen af de danske myndigheder i samarbejde med Røde Kors i den såkaldte Bernadotte-aktion. Her blev politifolk og andre kz-fanger transporteret gennem Tyskland og hjem til Danmark i de ikoniske hvide busser. Ikke alle politifolk overlevede deportationen og opholdet i de tyske lejre.
Bispebjerg Kirkegård er gravsted for 43 politifolk, som mistede livet under opholdet i de tyske lejre eller umiddelbart efter hjemkomsten til Danmark. Urner med 37 politifolks aske blev af Røde Kors bragt hjem som en del af aktionen med de hvide busser. Da besættelsen af Danmark på det tidspunkt ikke var afsluttet, blev urnerne i første omgang, efter anvisning fra besættelsesmagten, opbevaret i urnehallen på Bispebjerg Kirkegård. Efter besættelsens afslutning, og på årsdagen for deportationen, var der en stor mindehøjtidelighed i Grundtvigskirken. Efterfølgende blev urnerne gravsat i anlægget sammen med allerede gravsatte danske soldater og frihedskæmpere.
Billedhugger Povl Søndergaard har udført det fælles monument ”Mindesmærke for de faldne”, som blev opsat i 1947.
Gravstedet og monumentet på Bispebjerg Kirkegård er et af de få offentligt tilgængelige mindesmærke knyttet til deportationen af dansk politi under besættelsen. Det har bl.a. betydet, at Buchenwaldklubben (en forening af politifolk, som overlevede deportationen i 1944) i mange år på årsdagen for deportationen den 19. september afholdt en mindehøjtidelighed på stedet. Det skete med kransenedlæggelse, blomster, taler m.m.
På Filmcentralens hjemmeside kan man se et klip fra 1944, der omhandler arrestationen af dansk politi.